Vandreferie i Sønderjylland

Vandreferie i Sønderjylland

En vandreferie i Sønderjylland kan indeholde vidt forskellige oplevelser alt efter om du vælger at vandre i det kuperede og frodige område langs Flensborg Fjord på Gendarmstien eller om du vælger en tur gennem Tøndermarskens vilde og flade natur på Marskstien.

Hvis du gerne vil ud at vandre på en af stierne, og ønsker en god seng at sove, transport af bagage og forplejning, så se mere herunder. Vi har sammensat forskellige pakker hvor der er inkluderet morgenmad, madpakke og nogle gange aftensmad. Ligeledes er der sørget for transport af din bagage og i de tilfælde, hvor det er nødvendigt, er der også transport til og fra overnatningsstedet.

Har du selv booket overnatningssteder, men vil du gerne have bagagetransport undervejs? Tag et kig på vores Transport side, hvor du finder bagagetransport langs Gendarmstien.

Gendarmstien

Gendarmstien forbinder Padborg ved den dansk-tyske grænse med Skovby på Als. Stien følger den gamle rute langs Flensborg Fjord, hvor danske grænsegendarmer patruljerede fra 1920 til 1958. Den 5. maj 2015 blev den 74 km lange strækning fra Kruså til Høruphav certificeret af den europæiske vandreorganisation ”Leading Quality Trail – Best of Europe”, og ruten er dermed den første europæiske kvalitetsvandrerute i Danmark.

I 2018 blev der tilføjet 10 km til ruten, fra Høruphav til Skovby. Det meste af stien følger kysten og går gennem et afvekslende landskab med skove, moser og enge. Den opfylder kravene til afvekslende landskab, naturattraktioner, udsigter, kulturhistorie, seværdigheder og infrastruktur, stiunderlag og afmærkning. En vandretur på Gendarmstien er en vandretur gennem grænselandets historie.

Marskstien

Marskstien er en 54 km lang såkaldt trampesti hvor du vandrer meget af turen på græs. Turen er i august 2021 kåret som Leading Quality Trail - Best of Europe af den europæiske vandreorganisation European Ramblers Association. Den bringer dig gennem Danmarks største marskområde, Tøndermarsken. Her møder du et helt særligt landskab, som formes af menneskers liv med og mod vandet. Dette levende kulturlandskab rummer et enestående fugleliv med områder af særlig international værdi. Dele af området er nationalpark og UNESCO Verdensarv.

På kanten af marsken går du gennem en række særegne byer. Tønder, Møgeltønder og Højer er placeret på den såkaldte geestrand. En lidt højere liggende jord, hvor mennesker kunne bo i sikkerhed for vandet. Rudbøl og Nørremølle er de eneste byer bygget på diger i Danmark. På din vej vil du opleve den helt særlige marsk - en lavtliggende jord, der oprindeligt blev oversvømmet af havet. Det resulterede i, at havvandets lerpartikler bundfældede sig og opbyggede marskens frugtbare lerjord. I dag holdes havet og åvandet ude ved hjælp af diger.

Den 54 km lange Marsksti kombineres med lokale stisløjfer, der kobler sig på Marskstien, så der også bliver mulighed for at gå kortere ture på et par timer.